Kretslopps trädgården

Trädgård, odling & höns

Fröna har grott! Såhär sår jag!

Publicerad 2019-01-19 20:29:00 i Sådder,

I år har jag planerat att använda en hylla i källaren där jag skruvat fast lysrör som extrabelysning. Anledning är delvis att jag inte ska ockupera hela huset med mina sådder, men den stor anledningen är egentligen för att jag hoppas på att inte få så rangliga plantor. I källaren är de nämligen mycket svalare än på ovanvåningen.
 
Värme i kombination med avsaknad av ordentligt ljus brukar ju ge rangliga plantor, och extrabelysning i all ära men riktigt solljus är mycket starkare än lamporna så därför ställer jag även plantor svalare.
 
När jag väl monterat upp alla lysrör i hyllan och ställt dit mina sådder kom jag på ett problem, många fröer vill ha de lite varmare för att gro (ca 20-25 grader), bland annat chilifrön.
Detta löste jag genom att även montera upp ett lysrör i källarfönstret där de sitter ett element under. 
 
Till min lycka verkar de ha fungerat och de flesta av mina frön har grott så nu ska de få flytta in i min odlingshylla och få de lite svalare.
 
 
 
(Lådan längst till höger är chili, någon paprika och kronärtskocka, sådda 1/1.
Lådan i mitten är chili, aubergine och paprika, sådda 3/1.
Lådan till vänster är ett par paprikor och resten Padron, sådda 5/1.)

Tanken är att jag ska så fler av samma sorter längre fram i Februari och se vilka plantor som blir bäst. Ibland önskar jag att jag skrev upp ifrån år till år när jag gör mina sådder, men de brukar jag inte göra. Oftast brukar jag bara så när jag får feeling och de skiljer sig en heldel ifrån år till år. Men ni ska jag dokumentera och få lite ordning och reda! 

Om

Min profilbild

Välkommen! Här dokumenterar jag mitt odlade för att kunna återblicka över året som gått och se vad som gått bra och vad som gått mindre bra. Jag försöker återanvända så mycket jag kan i min trädgård och tänker kretslopp och permakultur så gott jag kan. Förutom mina växthus och odlingar kommer jag skriva en del om hönsen, katterna, och hundarna. De kommer också komma ett och annat recept och tips på hur jag tar tillvara på både de jag odlar själv och de skogen har att erbjuda.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela