Kretslopps trädgården

Trädgård, odling & höns

Tomatsorter 2019

Publicerad 2018-12-31 19:51:11 i Tomater,

Tomaterna på bilden är majoriteten av de tomater jag kommer odla 2019! En liten inspiratons och motivationsbild såhär i mörkret innan våren.  
 
Något av de absolut roligaste jag vet är att planera årets sådder och välja frön. 
Efter mycket dagdrömmande och letande i frökataloger har jag äntligen lyckats bestämma mig, som vanligt blev de några mer sorter än jag tänkt mig, många nya!  De känns som att jag plockade in många mörka och gröna tomatsorter denna gången. Titta gärna själv och kom gärna med tips på fler spännande sorter!
Här kommer min listan! 
 
Back krim (Ny) 
Stor svartröd bifftomat med kraftig tomatsmak. Kulturarv ifrån Ryssland. 
 
Black russian (Ny) 
Tidig rysk bifftomat med mahognyfärgade tomater. Saftig och sötsyrlig. 
 
Brandywine röd (Ny) 
Kulturarv med med smakrika stora röda bifftomater. Tänker att de kommer bli toppen att göra pastasås på! 
 
Flame (Ny) 
Urläcker gulröd bifftomat! Kulturarv.
 
Gigantomo F1 (Ny) 
Sägs vara världens största tomat och kan väga upp till 1,5kg! Jag måste ju bara testa! 
 
Green envy (Ny) 
En grön plommontomat som sägs vara sötsyrlig och verkar vara uppskattad av många. Förväntningarna på denna tomaten måste jag ändå säga är rätt höga! Jag har inte smakat på gröna tomater innan men de ser otroligt goda ut!  
 
Ildi 
Denna glädjespridare ger massor av gula körsbärstomater! Man blir så glad när man går förbi denna tomaten i växthuset och den är helt överfull av tomater! Jag tycker egentligen  inte att smaken är jätte överväldigande eller speciell,  men så är jag ingen riktig fantast av gula tomater heller. Dottern på två år däremot är väldigt förtjust i dom. 
 
Artisan golden bumble bee (Ny) 
En gul körsbärstomat med orangeröda strimmor som sägs vara söt och högavkastande. Den ska bli spännande att testa och hoppas den är god för vacker är den!
 
Rosella 
Denna goding bekantade jag mig med förra året. Den var inte speciellt högavkastande men den blev ändå snabbt en favorit hos både mig och sambon! Den här en liten mörk/grönton och lite lagom syrlig. Jättegod!
 
Pink tiger (Ny) 
Avlång och spetsig rosaröd plommontomat med orangea ränder på. Odlar den främst för att jag tycker den är fin.
 
Green zebra 
Gulgröna randiga tomater som ska vara lämpliga som salladstomater. Denhär tomaten har jag odlat en gång förut men glömde bort i en flytt så fick tyvärr aldrig några tomater.
 
Mei wei (Ny) 
Kinesisk tomat med löprunda röda tomater på cirka 20gram. Den är tidig och ska funka bra i vårat klimat. Har hört och sett att den pga smaken är en favorit  hos många så den ska bli väldigt spännande att få smaka på. 
 
Tigerella 
Tidig och högavkastande med randiga frukter i gult, rött och orange. Jag odlar de mest för de speciella utseendet, tycker de är roligt med några annorlunda tomater. 
 
Sungold F1 (Ny) 
Jag brukar inte odla speciellt mycket F1:or men några slinker med då och då! Sungold har jag blivit rekommenderad ifrån flera håll och många beskriver den som gula karameller! Tror detta kan bli en favorit hos min 2åring!
 
Supersweet 100 F1 (Ny) 
En till F1:a som jag tänkte kunde vara rolig att testa, främst för att den kan få upp till just 100 tomater i en klass som namnet antyder.  Innehåller  mycket c-vitamin. 
 
Black cherry (Ny) 
Svartröda körsbärstomater. Kulturarvssort.
 
Brown berry (Ny) 
Brunröd kösbärstomat som är både tidig och högavkastande. 
 
Pinchipe borghese 
Detta är en såkallad evighetstomat, vintertomat eller piennolotomat. Detta är alltså en hållbar tomat som hängs upp och ner i klasar och kan lagras i flera månader! Pinchipe borghese är en spetsig liten tomat, jag odlade den första gången förra året och tyckte väl inte att de var en smaksensation men den slank ändå ner i salladerna och en hel del sparades än in i december.  
 
Gardners delight (Ny) 
Det sägs ju att de är "världens godaste tomat" och de känns lite som ett måste att ha odlat den och ett ryckte som världens godaste är de ju motivation nog.  

Om

Min profilbild

Välkommen! Här dokumenterar jag mitt odlade för att kunna återblicka över året som gått och se vad som gått bra och vad som gått mindre bra. Jag försöker återanvända så mycket jag kan i min trädgård och tänker kretslopp och permakultur så gott jag kan. Förutom mina växthus och odlingar kommer jag skriva en del om hönsen, katterna, och hundarna. De kommer också komma ett och annat recept och tips på hur jag tar tillvara på både de jag odlar själv och de skogen har att erbjuda.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela